Skip to content
Taart voor iedereen

De traktatie van illustrator Thé Tjong-Khing

In 2023 werd illustrator en verhalenverteller Thé Tjong-Khing negentig jaar en dat heuglijke feit moest natuurlijk op grote wijze gevierd worden. En hoe vier je de verjaardag van één van ’s lands beste illustratoren beter dan met een boek! Taart voor iedereen is een vrolijke viering van het werk van Tjong-Khing. Een feestelijk en avontuurlijk prentenboek zonder tekst, waarin je vele bekende gezichten uit het werk van Tjong-Khing terugziet.

Waar is de taart?
Taart voor iedereen is het nieuwste deel van de taarten-serie van Tjong-Khing. Twintig jaar geleden kwam het eerste taartenboek uit, getiteld Waar is de taart? Zoals de titel doet vermoeden, verdween in dat kijk- en zoekboek de taart van meneer en mevrouw Hond. Het tekstloze prentenboek was een groot succes bij zowel publiek als critici en won in 2005 de prestigieuze kinderboekenprijzen Woutertje Pieterseprijs en Zilveren Penseel.

Na dat prentenboek — het eerste boek waarvoor Tjong-Khing niet alleen illustraties verzorgde, maar ook het verhaal schreef — verschenen meerdere vervolgen. Met het nieuwste kijk- en zoekboek Taart voor iedereen viert Tjong-Khing zijn verjaardag in stijl. Het boek is kleurrijk, grappig en vrolijk, met spannende elementen en veel mysteries om te ontrafelen. Zijn herkenbare tekenstijl zorgt voor een warm en vertrouwd prentenboek, dat als een echte traktatie voelt.

Een kijk- en zoekboek met verhaal
Net als in het eerste taartenboek draait het in Taart voor iedereen om een situatie waarin het helemaal misgaat met een zoete lekkernij. Als een aantal (herkenbare!) dierenvrienden begint aan een gezellige picknick, wordt hun feestje ruw verstoord door een grote roofvogel. Hij neemt het picknickkleed mee de lucht in, met daarin niet alleen de taart, maar nog allerlei andere bezittingen. Aan de vrienden, én de lezer, de uitdagende taak om alles terug te vinden.

Het kijk- en zoekboek is gevuld met prachtige paginagrote illustraties waar van alles op te zien en te ontdekken is. De prenten vertellen een duidelijk verhaal en ondertussen blijf je zoeken naar alles wat in de tekeningen verstopt zit. Waar is de hoed, de knuffel en natuurlijk de taart? Tijdens het zoeken kun je nog veel meer verhaallijnen ontrafelen en kom je personages tegen die niet bij de picknick aanwezig waren. Wie zit daar verstopt in de struiken? En wie is toch die taart aan het opsmikkelen? 

Taart voor iedereen is een tijdloos kijk- en zoekboek met een spannend verhaal waar je urenlang plezier van zal hebben. Een tekstloos prentenboek dat je erbij kunt pakken vanaf jonge leeftijd en waar je als voorlezer en lezer blijft terugbladeren om het verhaal te ontrafelen. Het is een feestje voor alle lezers, van jong tot oud. Binnen Tjong-Khings rijke oeuvre een ware kers op de taart.

Illustraties: (c) Thé Tjong-Khing, uit Taart voor iedereen.

Taart voor iedereen
Verschenen bij: Lannoo
ISBN: 9789401492089
28 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 2023