Skip to content
Kind van de rivier

De stroom van de rivier

‘Het meisje is op de rivier geboren.
Haar thuis is hier en daar,
en alles ertussenin.’

 Zo begint Kind van de Rivier van Tiny Fisscher met illustraties van Pyhai. Met veel gevoel en verbeelding wordt het verhaal verteld over een meisje dat alleen op een bootje woont. Ze laat zich leiden door de stroom van de rivier. Ze is er geboren, de rivier is haar thuis.

Tijdens haar reis komt ze ogen en oren tekort. De natuur verrast haar elke dag weer en laat haar niet alleen fijne maar ook uitdagende situaties en spannende momenten beleven. De ene dag is de rivier kalm en kabbelend maar de andere dag kan hij ook veranderen in een woeste en kolkende stroom. En als de rivier zich splitst moet ze kiezen, gaat ze rechtsaf of linksaf?

Soms is ze dagenlang in haar eentje maar af en toe komt ze andere mensen tegen die een stukje met haar meereizen om vervolgens weer hun eigen weg te kiezen.

‘Ben je nooit bang, zo helemaal alleen?’
vragen de mensen weleens.
‘Zijn jullie dat soms zelf?’ vraagt het meisje terug.
(Want ze stellen de vraag vast niet voor niets.)
Meestal zeggen zij ja, maar het meisje zegt nee.’

De mensen vragen haar of ze niet bang is als de lucht op zijn donkerst is, als het stormt en bliksemt.
Maar het meisje geeft als antwoord dat het weer misschien niet altijd haar beste vriend is maar de rivier wel.

De rivier maakt de keuze
Kind van de rivier gaat over de zelfredzaamheid van een meisje in bijzondere omstandigheden en wat zij in de stroom van haar leven allemaal tegenkomt. Welke kant moet ze op als de rivier haar voor keuzes stelt? En wat doet ze als ze door een storm alles lijkt kwijt te raken? Door de dromerige en zachte illustraties van Pyhai en de poëtische teksten van Tiny Fisscher leest Kind van de rivier als een betoverend sprookje.

Tiny Fisscher schrijft voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Ze debuteerde in 1999 met het kinderboek En dan was ik de prinses en heeft inmiddels meer dan 50  boeken op haar naam staan. Ook hertaalde ze beroemde klassiekers zoals Alleen op de wereld, Oliver Twist en De kleine prins op een manier die ieder kind kan begrijpen. Voor Het geluk van Schildpad ontving ze een zilveren griffel. Naast kinderboeken en jeugdromans schreef ze ook een aantal non-fictieboeken voor volwassenen waaronder Speciaal voor jou en Pauze Pilates. Naast schrijfster is Tiny Fisscher ook leesbevorderaar op basisscholen.

Pyhai (1983) ging na de kunstacademie aan de slag als illustrator en vormgever. Ze werkt met houtskool, potlood en inkt, in combinatie met digitale technieken. Haar inspiratie haalt ze vooral uit de natuur, mythologie en volksverhalen. Naast illustraties werkt ze als ontwerper en maakt ze boeken, belettering en merkidentiteiten. Ze illustreerde eerder o.a. Bijbel voor kinderen op rijm (Marianne Busser & Ron Schroder) en Tiril en de toverdrank, het Kinderboekenweekgeschenk van 2021 (Bette Westera) Pyhai woont en werkt in Utrecht.

Samen bewerkten ze in 2022 voor kinderen De profeet van Khalil Gibrans. Voor Kind van de rivier hebben  Tiny Fisscher en Pyhai opnieuw de handen ineen geslagen, met dit prachtige verhaal als resultaat.

Kind van de rivier
Verschenen bij: Samsara
ISBN: 9789493301665
32 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: september 2023