Wiek woont en werkt samen met andere wezen in Vonk, de luciferfabriek in Vonk, Tim Tilleys boek met dezelfde naam. Het is een nare plek om te wonen. De kinderen moeten de hele dag keihard werken, slapen op de grond, krijgen alleen smaakloze pap te eten en moeten zich aan de strenge regels van Ma Boeman houden, de verschrikkelijke fabriekseigenaar. Als Ma Boeman een wees zat is, gooit ze die in de Bodemloze Put op de binnenplaats.
Maar wanneer Wiek een piepkleine baby vindt en verzorgt, verandert alles. Die nacht wordt hij bezocht door familie van de baby die bij een stam in het bos hoort, de Hobs. Deze kleine wezentjes helpen hem ontsnappen uit Vonk en nemen hem mee naar het bos. Daar wordt Wiek door de Hobs opgeleid tot Woudwachter. Al gauw blijkt dat het ook in het bos niet overal even vredig is. Andere Hobsstammen zijn verdwenen en een geheimzinnig monster vernietigt delen van het bos. Daarbij zitten Wieks vrienden nog steeds opgesloten in Vonk. Lukt het Wiek om iedereen te redden?
Personages komen echt tot leven
Hoewel Vonk geen realistisch verhaal is, doet het gedrag van de personages erg realistisch aan. De wezen in de luciferfabriek doen hun best hoop te houden en een lichtpuntje in de duisternis te vinden. Wiek blijft bang voor hoogtes vanwege de Bodemloze Put ook al is hij niet meer in Vonk. Toch kan hij met wat oefening in bomen klimmen. Dit betekent niet, zoals in veel andere boeken vaak wel zo is, dat hij helemaal niet bang meer is. Iets wat kinderen met angsten, of dat nou hoogtevrees is of iets geheel anders, zullen herkennen. Nissa, een Hobsmeisje en een van Wieks nieuwe vrienden, is jaloers dat haar vader Wiek opleidt tot Woudwachter in plaats van haar. Toch maakt ze geen grote ruzie. Hoewel Wiek blij is met zijn training voelt hij zich hier ook schuldig over. Veel mensen maken die jaloezie en dat schuldgevoel wel eens mee. Zulke dingen zorgen ervoor dat de personages echt tot leven komen. Dat maakt het boek interessant om te lezen.
Herstellen na een nare gebeurtenis
De thema’s van het boek, natuurbescherming en herstellen na een nare gebeurtenis, zijn mooi uitgewerkt. Het is duidelijk dat de impact van Ma Boeman op Wiek merkbaar blijft, maar dat hij wel herstelt. Ook is het mooi om te zien hoe hard iedereen zijn best doet voor de bescherming van het bos. ‘De natuur heeft manieren om zichzelf te herstellen,’ denkt Wiek, waarmee hij de thema’s in verband brengt met elkaar. Hoewel natuurbescherming een belangrijk thema is, is het niet heel origineel uitgewerkt. Voor lezers die al veel verhalen over natuurbescherming kennen, is de plottwist van het boek redelijk voorspelbaar. Toch verschilt Vonk van andere verhalen door het gebruik van het tweede thema.
Illustraties brengen sfeer goed over
Tim Tilley’s simplistische tekenstijl is mooi en duidelijk. Door de vormen, zwart-witcontrasten en texturen is op elke tekening meteen een bepaalde sfeer merkbaar. Het groen op de cover geeft de sfeer van een bos in de nacht duidelijk weer en zorgt ervoor dat het geel van de lichten opvalt. Het geel schijnt echt als licht naar voren en past bij de titel van het boek. Hoe duidelijk de sfeer van de tekeningen ook is, toch zouden de tekeningen interessanter zijn als er gebruikt werd gemaakt van kleur in plaats van zwart-wit, zoals op de cover.
Kortom, Vonk is een boek met realistische personages, belangrijke thema’s en mooie illustraties. Ook al is het een beetje voorspelbaar, toch is het een boek waar jong en oud van kunnen genieten.