Skip to content
Krypto. De IJsmist

De lat niet te hoog

De stripreeks Krypto voor negen jaar en ouder gaat over het geheimzinnige meisje Orelia dat een speciale relatie heeft met onderwatermonsters. In deel vier met de titel ‘De IJmist’ worden niet alle geheimen rond Orelia onthuld. Maar de gebeurtenissen in het album werpen wel een nieuw licht op mistige organisatie Krypto uit de reekstitel.

Auteur Hans Jørgen Sandnes (1979) gebruikt een tekenfilmachtige stijl en ook het kleurgebruik roept de animatiefilm in de herinnering. Hiermee wijkt Sandnes af van wat in veel kinderboeken gebruikelijk is: een meer artistieke illustratieve stijl. Dat zorgt ervoor dat de reeks aansprekend is voor een brede doelgroep. Het is een stijl die behaagt en het de lezer in het geheel niet moeilijk maakt om in het verhaal gezogen te worden. Het nadeel van de stijl is dat deze geen gelaagdheid suggereert, geen diepte die ook in letterlijke zin bij de thematiek zou passen. Het verbaast niet dat de Noorse tekenaar Sandnes ook in de animatie-industrie werkzaam is.

(illustratie: Hans Jørgen Sandnes)

Graphic novel
Uitgeverij De Vier Windsteken meldt op haar website: ‘Graphic novels maken zelfs de moeilijkste lezers verslaafd aan boeken!’ Dit is natuurlijk gericht op de ouders die blij zijn met elke leesactiviteit van hun kinderen. De tijd dat kinderen in bibliotheken om pedagogische redenen een maximum aantal strips mochten lenen (drie bijvoorbeeld) – een maximum dat niet gold voor ‘echte boeken’ – lijkt achter ons te liggen.

 ‘De IJsmist’ wordt op de kaft aangeprezen als een ‘graphic novel.’  In de kinderboekenwereld heeft de term ‘graphic novel’ een andere betekenis dan in de stripwereld. In die laatste is de term voorbehouden voor literaire, gelaagde strips voor volwassenen (denk aan Maus van Art Spiegelman of Persepolis van Marjane Satrapi). ‘De IJsmist’ is een strip gericht op kinderen uitgegeven door een kinderboekenuitgeverij. Deze uitgeverij geeft verder onder meer prentenboeken uit en ook boeken met veel aandacht voor diversiteit en inclusiviteit.

(Illustratie: Hans Jørgen Sandnes)

Het verhaal is vrij mager en eigenlijk moet je ook de eerdere drie delen gelezen hebben om de gebeurtenissen te kunnen appreciëren. De IJsmist uit de titel is echter wel een aansprekend gegeven en de geheimen rond Orelia zullen ervoor zorgen dat lezers ook de volgende en eerdere delen zullen willen lezen. Het is hoe dan ook toe te juichen dat een kinderboekenuitgeverij ook striplezers wil bedienen en het tekenwerk van Sandnes zorgt ervoor dat deze reeks aansprekend zal zijn voor de doelgroep, misschien los van het oordeel van de ouders over wat een literair kinderboek zou moeten bieden. Het is echter niet het medium (strip/graphic novel) dat ervoor zorgt dat ‘De IJsmist’ geen grote kinderliteratuur is, maar de binnen dat medium gekozen behagende tekenstijl. En misschien is er ook niets mis mee om te behagen.

 

Krypto. De IJsmist
Verschenen bij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051169614
125 pagina’s
Prijs: €15.99
Vertaling door: Lammie Post-Oostenbrink
Verschenen: 2023