Skip to content

De Jonge Oogst week 2

Vosje moet jagen

De titel van het boek zegt het al: Vosje moet jagen. Maar wat je moet, is niet altijd wat je wil. Elke keer als Vosje op jacht vertrekt, keert hij met iets anders terug dan zijn ouders verwacht hadden. Wortels, spruiten, bessen… Vosje moet er niet aan denken om op een konijn te jagen. Veel liever speelt hij haasje-over met ze. ‘Dat hoort niet voor een vos,’ zucht papa. Keer op keer sturen zijn ouders hem het bos weer in. Vosje is bang dat als hij nu niets vangt, hij niet meer thuis mag komen. Maar klopt dat wel?

Brigitte Minne heeft al heel wat boeken geschreven, waaronder Heksenfee met illustraties van Carll Cneut. Van dat prentenboek verscheen eind 2022 een korte animatiefilm. Minne schrijft zelf ook scenario’s. Vosje moet jagen is haar nieuwste prentenboek over een vegetarisch vosje. Het boek is geïllustreerd door An Candaele. De illustrator en schrijver maakten eerder samen de boekenserie over het eendje Rosalie.

Vosje
Vosje moet jagen
Verschenen bij: De eenhoorn
ISBN: 9789462917446
32 pagina’s
Prijs: €16.95
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 4+

Als je tekent kan alles

Tekenen is net als toveren. Alles kan. Wat allemaal? Dat lees je in dit boek. Als je tekent kan alles is een nieuw deel in de BAM! Ik lees reeks. Deze serie van uitgeverij Volt bestaat uit informatieve boeken voor beginnende lezers. ‘Als je leest over wat je écht interessant vindt, kun je lezen voordat je het weet.’

Irene Cécile schreef dit toegankelijke boek over tekenen. De schrijver is zelf ook illustrator en vertelt alles over illustraties en illustratoren in De Nederlandse Illustratie Podcast. Voor Als je tekent kan alles maakte Marieke van Ditshuizen de illustraties. Van Ditshuizen haalde in 2020 de shortlist van de World Illustration Awards met haar illustraties voor het boek Zing zing zing de wereld rond waarbij Jef Aerts verhalen schreef. Zowel Cécile als Van Ditshuizen zijn oud-winnaars van de Picture This! illustratiewedstrijd.

tekent
Als je tekent kan alles
Verschenen bij: Volt
ISBN: 9789021487137
32 pagina’s
Prijs: €10.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie6+

Maksie

Maksie is een hondje. En ja, hij is klein. Maar schattig? Nee, dat is Maksie niet! Al vinden de oude dametjes van wel. Zij willen Maksie graag meenemen uit de dierenwinkel. Maar Maksie wil helemaal niet bij een oud dametje wonen. Hij wil een stoere baas. De dametjes blijven komen en een stoere baas blijft weg… Daarom zit er niets anders op. Maksie gaat naar buiten. Hij gaat zelf wel zijn ideale baas regelen!

Maksie is geschreven door Mathilde Stein. De afgelopen tijd verschenen van haar meerdere boeken, waaronder Pluk en Pluis, de weg naar terug (bekroond met een Zilveren Griffel) en Vuurtorenbeer. En nu is er Maksie. Opnieuw een boek voor de sterke beginnende lezer. Het boek is gevuld met illustraties van drievoudig Gouden Penseel-winnaar Jan Jutte. Jutte heeft onder andere het dikke sprookjesboek Andersen geïllustreerd, dat net als Maksie bij uitgeverij Lemniscaat verscheen.

maksie
Maksie
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714866
Prijs: €14.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 7+