Skip to content
Voor altijd

De cirkel van het leven 

Voor altijd is de laatste publicatie van Iris Boter, illustratrice, YA- en thrillerauteur. Met dit fijne en kleine boekje voegt ze deze graphic novel toe aan haar veelzijdige oeuvre.  

Het idee achter dit verhaal dankt ze aan haar neefje, Thijs. Zeven jaar geleden, toen Thijs vijf jaar was, verzon hij het verhaaltje over een vader en een dochter die in een huis wonen met één boom in de tuin. Thijs vertelde het verhaal aan zijn tante Iris, die geraakt door zijn fantasie, het beeld van een graphic novel voor ogen kreeg, een verhaal in veel losse plaatjes, met geen of weinig tekst. 

Iris Boter liep al even rond met de wens om een graphic novel te maken en nu had ze ineens een aanknopingspunt, en wist ze hoe die wens en het verhaal van Thijs verbinding met elkaar maakten. 
Ze ging aan de slag met stijl en toon, en vervolgens op zoek naar een uitgever. Dat bleek niet gemakkelijk vanwege de ongewone vorm als graphic novel, maar uitgeverij Leopold zag de kwaliteit. Nu, na zeven jaar is dit kleinood gepubliceerd. 

Voor altijd vindt haar kracht in eenvoud en show, dont tell met sprekende tekeningen.  Ieder beeld straalt de stemming uit van de vader en zijn dochter, door de stand van de ogen, – korte verticale puntjes – of een lach aangegeven met een vloeiend c-lijntje. Tientallen uitingen van gedrag en gevoelens als plezier, genot, spel, genegenheid, maar ook schrik, angst, pijn, verdriet, evenals de wind door de haren of in de boom, een wolk in de lucht, weet Iris Boter met enkele lijntjes te duiden.   

Kastanje
Het verhaal is universeel en gaat over de cirkel van het leven. De boom in de tuin van de vader en zijn dochter is een bron van geluk: met een schommel aan een tak, de vier seizoenen, ontluikende blaadjes, de schaduw in de zomer, herfststormen en haardhout in een koude winter. Als het meisje ernstig ziek wordt, zit er voor de vader niets anders op dan de boom om te hakken voor de kachel. Als het meisje beter is en de tuin zonder boom ziet, is haar verdriet groot. Tot ze een kastanje vindt en die in de grond stopt. Er groeit een nieuwe boom uit en heel veel jaar later, als het meisje zelf moeder is van een zoon en met hem schommelt en in de boom klimt, is de cirkel weer rond.  

Voor altijd is een verhaal met een boodschap dat iedere leeftijd zal aanspreken.

 

 

 

Voor altijd
Verschenen bij: Uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025884369
40 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2022