Skip to content
Column door Miet De Bruyn

Dank u, Sinterklaasje

Sinterklaas is weer in het land. Dat maakt mij, en met mij alle kinderen in België en Nederland, vermoed ik, heel blij. Gulheid maakt mij altijd blij. En als er iemand gul mag genoemd worden, is het wel Sinterklaas.

Willen of niet, bij ons brengt de Sint voor elk kind steeds ook een boek. De ontvangers van die boeken zijn daar duidelijk niet onverdeeld blij mee, hoe Sint zijn best ook doet, om voor elk kind het juiste boek te vinden. Naarmate ze ouder worden is ‘Lezen, pff, … saai!’, een vaak gehoorde verzuchting.

Voor mij compleet onvoorstelbaar; hoe kan je boeken nu saai vinden? Boeken die honderden, duizenden werelden tevoorschijn toveren. Die je laten ontsnappen aan de werkelijkheid of die je juist dingen laten herkennen. Boeken die je oud laten zijn, of juist heel jong. Boeken die je aan het lachen maken, of aan het huilen. Boeken die spannend zijn of interessant, of leuk, of dat allemaal. Boeken, die je laten zien, horen, ruiken, voelen, proeven wat je ook maar wil.

Als kind al zat ik vaak liever te lezen, dan te spelen met vriendjes. Ik beken dat dit soms nog zo is. Lekker in de zetel bij de houtkachel, met een boek en een zacht dekentje. Een beker chocolademelk in mijn handen en de hond op mijn voeten. Uren en uren plezier gegarandeerd. Dàt wil ik hen zo graag geven, de kinderen in mijn leven, dat plezier. Ik wil hen laten lezen, niet omdat het goed voor hen is, niet omdat ze er slimmer van worden, ook al is dat zeker zo, wel omdat lezen zo fabelachtig fijn is. Ik weet het wel, er is voor hen zoveel leuks om uit te kiezen en boeken zijn dan niet altijd hun eerste keuze. Toch blijf ik hopen en geef ik alle kinderen in mijn omgeving telkens weer ook een boek.

Als je dat voor Sinterklaas ook wil doen, kan je misschien iemand blij maken met Sint redt een kind van Walter Baele met illustraties van Greet Bosschaert. Een prachtig prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of drie. Sint en zijn Pieten redden een klein jongetje tijdens een storm op zee. Tot ze zijn ouders vinden, zorgen Sint en de Pieten voor het jongetje. Dat is helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Zeker niet in de drukke sinterklaasperiode.

Voor oudere kinderen die Sinterklaas al beter kennen, is er Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman, geïllustreerd door Sassafras De Bruyn. Dit boek onderzoekt de achtergrond van Sinterklaas. Waar komt die Sinterklaasfiguur eigenlijk vandaan? Hebben andere landen ook een Sinterklaas? Waarom zetten we onze schoen voor de Sint en waarom arriveert hij in een stoomboot? De antwoorden op deze vragen, zijn allemaal te vinden in dit mooie boek.

Een boek: volgens mij het gulste cadeau dat er bestaat.

Miet De Bruyn

Miet De Bruyn (1962) woont in de Antwerpse Kempen. Ze studeerde talen en gaf jarenlang taal- en communicatietrainingen. Haar grote passies zijn lezen en schrijven. Ze schreef een manuscript voor een prentenboek en ze schrijft ongeveer elke dag een haiku. Daarnaast werkt ze aan een aantal andere schrijfprojecten. En leest ze. Met veel honger en enthousiasme. Wat ze daarvan vindt, kan je lezen op @lezen.enschrijven.