Skip to content
Ik ben stil

Bruisende binnenwereld

Ik ben stil van Andie Powers, met illustraties van Betsy Petersen is een verhaal over en voor de introverte persoon die we allemaal in ons hebben. Het boek geeft de lezer een kijkje in de belevingswereld van Emiel. Emiel is van buiten een stil kind maar met een bruisende binnenwereld. Emiel ervaart de wereld om zich heen anders dan de meeste mensen. Hij luistert graag naar zijn omgeving en hoort en ziet van alles. Hij hoort het stille gescharrel op de grond en ziet de stille nestjes in de bomen. Maar de antwoorden op vragen zitten vooral in zijn hoofd. Soms vindt hij aansluiting bij iemand die net als hij is, maar vaker wordt hij verkeerd begrepen. Volwassenen denken dat hij zijn tong verloren is. Zeggen dat hij niet zo verlegen hoeft te zijn.

Maar Emiel is niet verlegen, hij is gewoon stil. Maar niet aan de binnenkant. Aan de binnenkant schreeuwt zijn verbeelding en spat die alle kanten op.

Aan de binnenkant is hij een heldhaftige ridder die luider brult dan een draak en die een hardloopwedstrijd doet met brute beesten. Of hij is de brutale kapitein van een enorm schip, die orders roept tegen zijn bemanning en vriendschap sluit met walvissen. Maar dat is de binnenkant.

Aan de buitenkant bouwt hij forten van twijgjes waar dieren met een vacht in kunnen schuilen en voert hij fluisterende gesprekjes met ze over hoe zijn dag is geweest. Of maakt hij als een astronaut een expeditie door zijn zelfgetekende universum, samen met zijn zelfgetekende vriendje.

Veel verbeelding

De wereld van Emiel toont ons dat de gedachten van een stil kind net zo rijk, uitgebreid en dapper kunnen zijn als dat van elk ander (meer extrovert) kind. De verbeelding van Emiel wordt weergegeven in de kleurrijke illustraties van Betsy Petersen. Ingetogen waar Emiel stil is en uitbundig waar zijn verbeelding schreeuwt.

De Amerikaanse Andie Powers schrijft voor Bravery-magazine, een educatief tijdschrift voor kinderen dat in elke uitgave een moedige vrouw centraal stelt, een vrouw die van grote betekenis is geweest voor de wereld. Tijdens haar stage bij The Horn Bookmagazine is haar liefde voor kinderliteratuur geboren.

Haar werk voor kinderen werd gepubliceerd in Root & Star, Brite Light en Bravery, en recent deed ze schrijf- en social-mediawerk voor klanten als Red Cap Cards en Seattle’s Childmagazine.

De Amerikaanse Betsy Petersen is kunstenaar, illustrator en ondernemer. Betsy is samen met haar man Brad oprichter van Brighter Fun, een online bedrijf voor leerproducten voor kinderen. Tevens werkt ze samen met creativiteitsorganisaties om leuke, speelse ontwerpen te maken voor een brede variatie aan producten. Haar illustraties zijn o.a. te vinden op wenskaarten, behang en kleding.

Ik ben stil is vertaald in het Nederlands door Edward van de Vendel, schrijver van o.a. Vosje en Een miljoen vlinders.

 

Ik ben stil
Verschenen bij: Samsara
ISBN: 9789493301191
32 pagina’s
Prijs: €15.99
Vertaling door: Edward van de Vendel
Verschenen: februari 2023