Skip to content
Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen

Ontplofte popcorn

De vierdelige boekenserie over Bob Popcorn van Maranke Rinck met illustraties van Martijn van der Linden is speciaal geschreven voor startende lezers en zit vol humor en spanning. En nu is daar voor de jongste kinderen het prentenboek Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen.

Boer Bill uit Amerika wil zijn mais sneller en groter laten groeien en gebruikt daar Mega Groei voor. Maar tot zijn verbazing veranderen deze flinke maiskorrels niet in popcorn als hij ze probeert te poffen. Toch vermengd hij de korrels met gewone mais en verkoopt ze aan de fabriek. Wie zal dat nou merken?

En zo komt het dat wanneer Ellis popcorn maakt in de magnetron er iets heel vreemds gebeurt. Een van de maiskorrels poft niet maar groeit tot een levend maismannetje zo groot als een kiwi, met armpjes en beentjes en een nogal humeurig karakter. Ellis heeft haar handen vol aan hem. Hij eet veel, slaapt niet en ontploft vaak van woede.

Mediteren en tot tien tellen
Behalve Ellis, haar vriendje Dante en haar vaders weet niemand van het bestaan van Bob. Ellis wil dat graag zo houden want waarschijnlijk heeft niet iedereen goede bedoelingen met een mannetje dat eruit ziet als een levende grote popcorn. Bob is heel grappig en lief maar wordt ook nogal snel boos. Hij wordt boos om grote dingen zoals wanneer hij bedenkt dat hij NU trek heeft in een grote stapel pannenkoeken maar ook om kleine dingen: Niet eens een poffertje? Of een kruimel? En dan ontploft hij tot een grote witte boze popcorn.

Zijn woede-uitbarstingen brengen hemzelf en anderen vaak in de problemen. Daarom besluit Bob dat hij daar maar eens iets aan moet doen. Maar hoe?

Ellis vraagt zich af of hij wel in staat is om te leren om kalm te blijven maar ze steunt hem graag. Ze neemt hem mee naar de bibliotheek waar ze samen op zoek gaan naar boeken met tips en manieren die hem kunnen helpen. Zo ontdekt hij dat er verschillende manieren zijn om zo’n driftbui te voorkomen: buiten in de natuur zijn, mediteren, bewegen, tekenen of rustig tot tien tellen. Hij probeert het allemaal uit maar valt al snel van de ene grappige situatie in de andere. Zal het Bob uiteindelijk lukken om niet te ontploffen?

De kleurrijke illustraties zorgen ervoor dat de humor van elke bladzijde afspat en geven het karakter van Bob inhoud en diepte. Naarmate je het boek vaker leest ontdek je steeds meer grappige details.

Tijdens het voorlezen in mijn klas werd er erg gelachen om het verhaal maar was er bij veel kinderen ook herkenning. Ook zij ontploffen wel eens en kunnen hun boosheid dan nauwelijks in toom houden. Het gesprek over gevoelens en boze buien dat volgde was heel waardevol. De tips van Bob werden herkend en besproken. Ook kwamen er vanuit verschillende kinderen nog andere tips, zoals even in bad gaan of met je favoriete speelgoed gaan spelen. De conclusie was uiteindelijk dat je een manier moet vinden die voor jou werkt maar ook dat boos worden heel normaal is en dat het stiekem zelfs ook wel eens lekker is om je helemaal te laten gaan.

Avonturen vol fantasie en humor
Maranke Rinck (1976) schrijft prentenboeken, korte verhalen, leesboeken en verhalen voor kinderen tot een jaar of tien. Ze verzint graag avonturen vol fantasie en humor. Samen met haar man Martijn van der Linden, maakt ze sinds 2004 prenten- en leesboeken zoals Het prinsenkind, Ik voel een voet! Memorykonijn en Bob Popcorn. Hun prentenboek Knikkeruil was het officiële prentenboek van de Kinderboekenweek 2017 en Tangramkat werd in 2017 bekroond met een Zilveren Griffel en een Gouden penseel. Voor het leesboek Bob Popcorn won Maranke in 2020 het Apeldoorns Uiltje en de Kinderboekwinkelprijs.

Martijn van der Linden (1979) is kunstenaar en illustrator en won voor zijn werk al verschillende prijzen waaronder de Woutertje Pieterse prijs voor het boek dat hij maakte met schrijver Edward van de Vendel: Stem op de okapi en de Zilveren penseel voor Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt.

Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045129440
48 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: augustus 2023