Skip to content
De droom van schildpad

Blijven dromen

Wanneer illustraties de tekst van het verhaal aanvullen, kun je spreken van een geslaagd prentenboek. In De droom van schildpad met tekst van Tiny Fisscher en illustraties van Barbara de Wolf is dat zeker het geval.

Het verhaal is eenvoudig te volgen voor kinderen vanaf vier jaar. Schildpad is wat onhandig, hij snapt dingen niet goed. Hij is soms somber of hij schaamt zich. Zijn vriend Das helpt hem en beurt hem op, net als andere dieren: Eekhoorn, Zwaan en Karper. Albatros en Meeuw hebben ruzie, er blijken een heleboel woorden voor ruzie te zijn, leert Schildpad, zoals bekvechten, kibbelen en twisten. Twisten is ook een dans en dat vindt Schildpad leuk. Schildpad is ongedurig en vraagt zich af hoe hij gedurig kan worden. Wanneer hij taart wil, leert hij die te fantaseren. 

Het zijn kleine grote vragen die in dit verhaal aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij het verschil tussen iets kwijt zijn of vergeten zijn. Of zoals in het laatste hoofdstukje waarin Schildpad een ladder naar de maan fantaseert of hoopt dat hij altijd mag blijven dromen. Onderwerpen die een mooie aanleiding zijn om met een kind in gesprek te gaan over het bestaan. 

Filosofisch
Karper zegt: ‘Ik dacht een keer dat ik mijn staart kwijt was.
Ik voelde hem niet meer.
Het vroor dat het kraakte.
Mijn staart was te koud om hem nog te voelen,
maar hij zat er nog wel.
[…] Schildpad weet niet precies hoe dat voelt.
Het voelt alsof je niet bestaat,
alsof je bijna bent uitgegumd,
en alleen nog maar een lijntje bent.’

Schildpad droomt van dingen die niet kunnen, maar wel leuk zijn om te fantaseren. Hij is een filosoof die nadenkt over levensvragen. Zaken die jonge kinderen zich ook zullen afvragen.

Verwondering
Tiny Fisscher ontving een Zilveren Griffel voor haar eerder verschenen Het geluk van schildpad, waarin eveneens een aanzet wordt gegeven tot een gesprek met jonge kinderen. Ook in De droom van schildpad wordt de verwondering gestimuleerd mede dankzij de levendige afbeeldingen vol beweging van Barbara de Wolf. De paginavullende prenten zijn een mooie combinatie van collage en tekentechnieken in pastelkleuren.

De verzorgde uitgave met harde kaft is van Samsara, een uitgeverij die zich specialiseert in filosofie, natuurlijke gezondheid, non-dualiteit en bijzondere prentenboeken.

De droom van schildpad
Verschenen bij: Samsara
ISBN: 9789493301047
48 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 2023