Skip to content
Het wilde leven van Billy de hamster

Billy de hamster leert dieren bang maken

Veel vertrouwen heeft zijn vader er niet in, maar het moet er maar eens van komen: Billy de hamster krijgt een oud pistool (zonder kogels, dat dan weer wel) en moet leren om andere dieren bang te maken. Een boef moet hij worden, net als zijn vader. Met dit gegeven begint de verhalenbundel Het wilde leven van Billy de hamster van schrijver en illustrator Catharina Valckx. Wat volgt is een opeenstapeling van droogkomische situaties die allesbehalve voorspelbaar verlopen. 

Een gier zonder zelfvertrouwen
Het intimideren van andere dieren lijkt Billy niet goed af te gaan: Pierke de worm geeft aan dat hij, bij gebrek aan poten, ze echt niet kan opsteken en muis Trijntje overlegt welke poot er precies opgestoken moet worden. Gelukkig blijkt na verschillende omzwervingen dat Billy — als de nood hoog is — toch andere dieren bang kan maken.  

In een ander verhaal heeft Billy het voornemen om een bizon vangen met een lasso. Hoewel zijn vrienden aan de haalbaarheid van zijn plan twijfelen, helpen ze hem toch. Met een list weet Pierke de aandacht van de bizon te trekken, zodat Billy vanuit een hoge boom de lasso om de bizon kan werpen. Het humoristische van de situatie wordt extra benadrukt door de illustraties: een kleine hamster tegenover een levensgrote en gevaarlijke bizon. Het vangen van de bizon verloopt allerminst volgens plan, maar aan het eind van het verhaal lijkt het toch gelukt te zijn.

Naast de vele humoristische misverstanden, spelen ook stereotypen een belangrijke rol. De gier is niet alleen een koel en berekenend dier, maar heeft óók een gebrek aan zelfvertrouwen. En meisjes zijn niet zo makkelijk bang te maken als Billy aanvankelijk denkt. Door te spelen met dit soort stereotypen brengt Valckx niet alleen een grote dosis humor in het verhaal, maar krijgen de karakters ook een geloofwaardigere persoonlijkheid.  

Heldere taal
De verhalen uit de bundel zijn eerder al afzonderlijk uitgegeven als prentenboek. Deze verhalen zijn nu door Valckx bewerkt om zelfstandig gelezen te kunnen worden door kinderen vanaf een jaar of zeven. In die opzet is ze zeker geslaagd. Wat namelijk direct opvalt, is dat er vooral begrijpelijke en heldere taal wordt gebruikt. Toch zijn er verschillende stukken in de tekst die wat meer leeservaring vergen. Als de worm Pierke bijvoorbeeld met een mond vol nootjes praat over ‘het leukfte feefje van de liefte hamfter van de wereld’. Of als er dubbelzinnig gegrapt wordt over een schat van goud en een schat van een mens. Ondanks dat blijven de verhalen over het algemeen zeer toegankelijk.

Valckx’ humoristische illustraties zorgen ervoor dat de verhalenbundel van Billy de Hamster een aantrekkelijke uitstraling krijgt. De illustraties verduidelijken het verhaal en hebben dus ook duidelijk een ondersteunende rol. Leuke bonus: aan het einde van boek is een stappenplan opgenomen om Billy na te tekenen. Tel bij dit alles de kenmerkende droge humor van Valckx op en je hebt een boek waar een beginnende lezer mee weg zal lopen. 

Illustraties: Catharina Valckx.

Het wilde leven van Billy de hamster
Verschenen bij: Gottmer
ISBN: 9789025778736
137 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2024