Skip to content
Het Beestenbinnenstebuitenboek

Bijzondere beesten binnenstebuiten

Wist je dat een slak zich soms wel vier jaar in zijn huisje verstopt? Of dat het bloed van een octopus blauw is? En dat de giraf zeven nekwervels heeft, net zoals een mens? Die nekwervels zijn simpelweg groter dan die van ons. Het zijn allemaal merkwaardige weetjes die je tegenkomt in Het beestenbinnenstebuitenboek van bioloog en schrijver Kim Merel. Een mooi vormgegeven en vrolijk informatief boek, waarvoor Merel zelf de illustraties maakte. 

Een kijkje in twaalf dieren
Met een titel als Het beestenbinnenstebuitenboek kun je niet anders dan nieuwsgierig worden. Er zijn genoeg boeken over dieren en over de skeletten van dieren. Maar met dit boek heeft Merel toch iets extra’s toegevoegd aan het bestaande aanbod informatieve boeken. Het beestenbinnenstebuitenboek geeft je een letterlijk kijkje in twaalf verschillende dieren: van de slak in je achtertuin tot aan de gigantische potvis. 

Ieder dier wordt in de schijnwerpers gezet in een dubbele spread: twee pagina’s gevuld met een schitterende en duidelijke illustratie die Merel zelf tekende. Je kijkt in het lichaam van het dier, naar de botten, organen, huid en alles wat het desbetreffende dier zo uniek maakt. De twaalf dieren zijn ieder op hun eigen manier bijzonder. Dat laat het boek zowel zien met tekeningen, als met kleine weetjes opgenomen in korte stukjes tekst. Neem bijvoorbeeld het vogelbekdier: ‘De snavel van een eend, het lijf van een otter en een beverstaart… Toen mensen het vogelbekdier voor het eerst zagen, dachten ze: is dit een grap?’.

Verrassende ontdekkingen
De slak is misschien wel één van de meest bijzondere soorten die in het boek opgenomen is. Hoewel het diertje overal te vinden is, heb je je waarschijnlijk nooit afgevraagd hoe zo’n slak er van binnen uitziet. Verrassend: zijn belangrijkste organen – long, hart, lever en nier – zitten verstopt in zijn fragiele huisje. En je hebt je vast ook nooit afgevraagd hoe hij poept. Nou, dat doet hij dus bovenop zijn kop! Dit soort weetjes maken het boek niet alleen interessant, maar ook grappig en plezierig om te lezen.

De keuze voor de twaalf dieren lijkt willekeurig; de besproken dieren hebben weinig gemeen, behalve dat ze bijzonder zijn. En dat maakt dit boek zo leuk. Merel heeft gekozen voor dieren die we kennen, zoals de slak in onze tuinen of de giraf die je misschien kent uit de dierentuin of uit boeken. Maar ook voor dieren die wellicht minder bekend zijn, zoals het exotische schubdier met zijn enorme supertong, of de zeester, dat een lijf heeft waar geen bloed maar zeewater doorheen stroomt. 

Informatief boek voor nieuwsgierige kinderen
Het beestenbinnenstebuitenboek is een fijn informatief kinderboek dat de nieuwsgierigheid van kinderen niet alleen stilt door de antwoorden die het geeft, maar ook zeker verder zal aanwakkeren. Een boek waarin kinderen zelf heerlijk kunnen bladeren of wat in de klas goed ingezet kan worden. Gebruik je het boek thuis, lees dan als ouder ook mee: je zult versteld staan van alle bijzondere weetjes die voorbij komen.

© illustratie: Kim Merel, uit Het Beestenbinnenstebuitenboek van Kim Merel, een uitgave van Lemniscaat 2023

Het Beestenbinnenstebuitenboek
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714309
32 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 2023