Skip to content
Olaf

Avonturen in een sprookje

Na drie volwassenenromans is Olaf het eerste kinderboek van Rob Stoker. Met tekeningen van Tom Beijering, is dit een fraaie uitgave van uitgeverij Kleine Uil. Olaf is een jongen van een jaar of tien die wordt gepest op school, ze noemen hem Zo-laf. Hij is blij dat hij een weekje bij opa en oma mag logeren al ziet hij wat op tegen oma, die erg in de war is, ze heeft iets met ‘heimer.’ Maar ze geeft hem een Zwitsers zakmes om grote avonturen mee te beleven en dat is wel weer gaaf. Zijn plan is om een ondergrondse hut te bouwen. Opa is geweldig, stoer en een echte vriend, die Olaf stimuleert om een mooi diep gat te graven met zijn pioniersschep. Na het vinden van de juiste plek achter het kippenhok – waar een zacht gezoem klinkt, een geluid dat oma ook lijkt te horen – begint hij te graven. Als hij op een houten luik stuit wil Olaf bewijzen dat hij niet laf is en opent het luik met de priem van zijn zakmes. Onder het luik ontdekt hij een tunnelsysteem met ‘deuren van prachtig glanzend hout, er zat geen klink op om hem mee te openen, maar wel een soort vorm van een uitgesneden hand. Boven de deur hing een bordje met het woord ‘Moeras’. Er is ook een deur naar de ‘Noordpool’, ‘Oerwoud’, ‘Lapland’, en nog een paar intrigerende landschappen.

Wens
In de tunnel ontmoet hij vreemde wezentjes die op rupsbandjes rondrijden en hem vertellen waar hij zich bevindt. Hij mag een wens doen, die zal uitkomen als hij een opdracht vervult. Olaf wenst dat zijn oma beter wordt.

De opdracht bestaat uit zeven onderdelen. Hij moet een plukje vloekgras, een stukje vers gestolde lava, een krokodillentraan, het noorderlicht, 5 gram amber, een splinter van een blauwe planeetsteen en de inkt van de reuzeninktvis verzamelen. Ga er maar aanstaan! Onmogelijke opdrachten, maar dankzij Olafs zin in avontuur en zijn rijke verbeelding gaat hij enthousiast aan de slag. Iedere dag stapt hij door een deur en komt hij in een ander landschap. In het ‘Moeras’ komt hij een krokodil tegen en met veel fantasie weet hij een krokodillentraan aan het woeste dier te ontfutselen. In de ‘Jungle’ is hij te gast bij een inheems volk. Olaf wordt geholpen met warme kleding, een astronautenpak, een slede met honden, een onderzeeboot en als de situatie heel gevaarlijk wordt is daar de zilversteen om hem te redden. Op de laatste dag gaat zelfs opa mee en verslaan ze een roedel hongerige wolven.

Bloedstollend
Olaf is een fantasievol verhaal met bijzondere prenten van de verschillende landschappen, waardoor de lezer de avonturen als het ware mee kan beleven. Het verhaal houdt het midden tussen een avonturenroman, alias Indiana Jones, en een sprookje met een paar wijze levenslessen, en en passant komen pesten en dementie aan bod.

De avonturen zouden ijzingwekkend en bloedstollend kunnen zijn, toch wil het verhaal nooit écht spannend worden. De jongen doet altijd het juiste, ook al is zijn situatie nog zo gevaarlijk. Hij heeft steeds maar een paar uur om in de verschillende landschappen zijn opdracht uit te voeren, en binnen de kortste keren is alles weer voorbij. Olaf eindigt dan steevast veilig bij opa en oma thuis.

Of het hem lukt om de opdrachten succesvol en binnen de tijd af te ronden, en of zijn wens vervuld zal worden is de vraag, maar hij is na afloop wèl veel sterker geworden. En dankzij een bijzonder cadeau van de wezentjes is er stof genoeg voor een tweede deel met een dappere Olaf.

 

 

 

 

(illustraties: Tom Beijering)

Olaf
Verschenen bij: Uitgeverij Kleine Uil
ISBN: 9789493323087
160 pagina’s
Prijs: €17.50
Verschenen: 2023