Skip to content
Salto

Als je zoveel van je kleine broertje houdt

De twaalfjarige Alfúr heeft een heel normaal leven in Arndís Pórarinsdóttirs Salto. Hij heeft twee ouders, een broertje van drie en een beste vriend met wie hij graag turnt. Totdat ineens zijn leven op zijn kop staat. Volgens zijn ouders en de peuterschool heeft zijn broertje Eiki namelijk autisme. Alfúr kan het niet geloven. Ineens moet er van alles veranderen in zijn huishouden en wordt bevraagd of Eiki überhaupt vrienden zal kunnen maken. Alfúr neemt het op zich om te bewijzen dat zijn broertje Eiki helemaal niet anders is. Zal dit hem lukken? En, heeft hij wel gelijk? 

Respect
Het boek brengt het personage van Eiki en de mensen om hem heen goed tot leven. Het is duidelijk te merken dat Eiki niet hetzelfde is als andere driejarigen, maar hij wordt altijd op een respectvolle manier beschreven. De verschillende perspectieven die de andere personages aannemen over Eiki zijn duidelijk te zien, terwijl Eiki zich nergens iets van aantrekt. Dit brengt de wereld van Alfúr tot leven. Alfúr reageert op alles op een manier die goed voor te stellen is voor de lezer. Toch is meteen duidelijk hoe zijn standpunt aan het einde van het boek zal veranderen. Daardoor voelt het boek een beetje belerend aan.

Humor
Ondanks het belerende, bevat het boek veel humoristische stukken. Deze zorgen er voor dat het vermakelijk blijft voor de lezer en dat je door blijft lezen. Bijvoorbeeld als Alfúr het in zijn hoofd haalt dat Eiki simpelweg niet goed genoeg opgevoed is.

Nu moet Eiki worden opgevoed. Om aan mijn luie ouders te laten zien dat het niet oké is om je kinderen niet op te voeden. Ook al zijn papa en mama oud en heeft mijn opvoeding hen uitgeput.’

Variatie
Naast de verhaallijn over Eiki, is er ook nog het verhaal van Alfúrs tante Harpa. Deze heeft geen contact meer met Alfúrs moeder en was de beste turnster van IJsland tot ze tijdens een wedstrijd viel. Om wraak te nemen op zijn ouders gaat Alfúr stiekem bij haar op bezoek. Deze verhaallijn zorgt voor variatie in het boek en is minder voorspelbaar dan het verhaal van Eiki. Dit houdt het interessant.

Afbeeldingen
De omslag van Linde Faas is erg mooi. Het kleurenschema en de cartoonistische maar nette tekenstijl zorgen ervoor dat je er lang naar kan blijven kijken. Grote tekeningen zijn er helaas verder niet in het boek, maar de confetti en turnringen die te zien zijn aan het begin van de hoofdstukken zien er uitnodigend uit en passen goed bij de omslag.

Ontwikkeling
Het einde van het boek is hartverwarmend en een mooie afsluiting. Je merkt dat Alfúr echt houdt van zijn broertje en van zijn tante. En dat hij zich ontwikkeld heeft als personage. Dit zorgt ervoor dat je blij bent voor alle personages als je het boek weglegt.

Kortom, Salto is een boek dat respectvol autisme beschrijft met veel humoristische stukken, een interessante extra verhaallijn en een prachtige omslag. Goed voor mensen die nieuwsgierig zijn hoe het kan zijn om een klein broertje of zusje met autisme te hebben of voor mensen die gewoon een leuk boek willen lezen.

Salto
Verschenen bij: Volt
ISBN: 9789021483269
291 pagina’s
Prijs: €16.99
Vertaling door: Willemien Werkman
Verschenen: 2024