Skip to content
De dag dat papa over seks begon   

Als je het over seks wilt hebben

De Duitse cabaretier Marc-Uwe Kling noemt zich een letterverplaatser. Naast zijn politiek geëngageerde podiumkunst, schrijft hij ook liedjes en kinderboeken op luchtige humoristische toon. Hij gebruikt hedendaagse thema’s, zoals internet in het prentenboekje in dezelfde reeks: De dag dat oma het internet kapot maakte. Of seksuele voorlichting in De dag dat papa over seks begon. De zesjarige Tiffany is de hoofdpersoon. Met grote ogen en open oren luistert het meisje naar haar vader, die met zijn zeventienjarige dochter Lisa en haar vriend, een stuntelig gesprek voert over seks. Lisa en Justin hangen als echte pubers afstandelijk en onderuitgezakt op de bank.

Als twee mensen van elkaar houden..
Er komen steeds meer mensen binnen. Moeder, opa en oma en broertje Max van twaalf, iedereen moet meeluisteren, want dan hoeft vader het gesprek niet nog eens te voeren met zijn jongere kinderen. De buurman komt het geleende gourmetstel terugbrengen en mag blijven, omdat hij een arts is, ook al is hij dermatoloog. Opa en oma herinneren zich de vrije seks uit hun jeugd in de jaren zestig. ‘Maar waar we het dus over willen hebben,’ zegt mama, ‘en het maakt niet uit of het mannen of vrouwen zijn, als twee mensen van elkaar houden…’
‘Het kunnen er natuurlijk ook drie zijn,’ zegt opa.
‘En nu is het genoeg!’ zegt papa.
‘Nou ja, het is toch zo?’ zegt opa.
‘Echt vet cool, opa, dat jij verder durft te denken dan de Europees-christelijke seksuele moraal,’ zegt Lisa.
‘Nou, eh, ik dacht eigenlijk alleen maar aan tante Ilse,’ zegt opa. ‘Die had eind jaren zestig verkering met twee mannen tegelijk…’

Via grappige en verfrissende dialogen wordt er veel informatie gegeven, die de personen geloofwaardig en van vlees en bloed maken. Moeder vult de hakkelende, en gegeneerde vader aan, die zich met rode konen steeds verder in de nesten werkt. Het verhaal wordt zelfs hilarisch als hij seks vergelijkt met een stekker in het stopcontact, zodat de lamp aangaat.

Wijze pubers
Uiteindelijk vertelt Lisa in onomwonden taal hoe de vork in de steel zit, vooral bedoeld voor de zesjarige Tiffany. Met duidelijke tekeningen noemt ze alles bij de naam. Vulva, uterus en penis en hun synoniemen. Natuurlijk komt vaders seksuele voorlichting veel te laat. Wanneer hij zijn dochter een condoom wil geven, lacht ze hem vierkant uit. Daar had ze zelf al voor gezorgd.

De illustraties van Astrid Henn zijn aanstekelijk, doen een beetje aan de tekeningen van Fiep Westerdorp denken en zetten de personages goed neer.

Dit boekje werd geselecteerd voor de Kinderjury 2021, en is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Voor jongere kinderen vanaf  6 jaar kan het worden voorgelezen en misschien van wat uitleg worden voorzien. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen het prima zelf lezen.

De Vier Windstreken geeft vooral prentenboeken uit, vertaald en van Nederlandse oorsprong. Daarnaast publiceren ze spannende, fantasievolle jeugdboeken, AVI-boeken met veel illustraties in kleur, geschikt voor kinderen met dyslexie. De karton- en flapjesboeken en mini-prentenboeken: de zogenaamde Pixi-boekjes.

De dag dat papa over seks begon   
Verschenen bij: Uitgeverij De Vier Windstreken
ISBN: 9789051169010
72 pagina’s
Prijs: €13.99
Vertaling door: Hedi de Zanger
Verschenen: 2022