Skip to content
Hier is alles anders

Als je aan alles moet wennen

Verhuizen en starten op een nieuwe school is een hele onderneming. Als niet alleen de school nieuw is maar ook de taal en het land, is dat een extra grote uitdaging. Daarover gaat het prentenboek Hier is alles anders van Connie Snoek, die zowel de tekst als de tekeningen voor haar rekening neemt.

Het verhaal draait om Kamelie Olifant, die op het punt staat om naar school te gaan. Ze ziet er niet erg enthousiast uit, een van haar ouders moet haar zelfs een duwtje geven. Als een zeer onzeker olifantje betreedt ze het plein, waar de andere kinderen, allen dieren, al spelen. Gelukkig is juf er om haar op te vangen en een plek in de klas te geven. Kamelie mag naast Vlievark zitten. Vanaf dat moment gaat het eigenlijk allemaal vanzelf, ook al spreken Kamelie en Vlievark niet dezelfde taal en lijken ze totaal niet op elkaar. Starten op een nieuwe school is veel eenvoudiger dan het eerst leek, al blijft Kamelie een beetje nerveus.  

Stevige kleuren
Van origine is Snoek theatermaker maar illustreren heeft van jongs af aan haar interesse gehad. Die droom gaf ze nooit op. In februari 2016 verscheen haar eerste prentenboek De leeuwentemmer bij De Vier Windstreken. Haar stijl is herkenbaar aan het gebruik van stevige kleuren en duidelijke vlakken. Ze deinst er niet voor terug om wit te laten wat niet ingekleurd hoeft te worden. Dit zorgt voor heldere, overzichtelijk prenten. Deze zijn ook zeer geschikt voor kinderen die wat minder goed zien of een wat mindere concentratie hebben. De duidelijke kleuren bieden de mogelijkheid om het benoemen van kleuren te oefenen. 

Spaarzame tekst
De summiere tekst is niet meer dan een handreiking die wat richting geeft en verandert niets aan het verhaal dat op de prenten naar voren komt. Dit biedt ruimte aan de verteller om zelf uit te lichten wat belangrijk is op een prent. Elk kind heeft immers eigen noden, angsten en wensen. De gekozen tekst geeft daarbij een voorzet, een voorbeeld van wat gezegd zou kunnen worden.

Een breed inzetbaar boek
Dat de woorden zijn niet echt nodig om de prenten te volgen maakt dit boek ook geschikt voor nieuwe Nederlanders, die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Het is een goed cadeau voor deze gezinnen en eventuele hulpverleners, die met dit boek kinderen kunnen geruststellen rondom de eerste schooldag. Door zelf een verhaal te maken bij de afbeeldingen, in de eigen taal, komen de boodschap en de geruststelling goed over.

Het boek is niet alleen geruststellend voor kinderen die een andere taal spreken in de klas, het is herkenbaar voor alle kinderen die zich een buitenbeentje voelen. Kamelie is erg groot en wijkt ook daarin af van de anderen. Ook Vlievark wijkt af van de norm: hij is een varkentje met vleugels. Geeft allemaal niks, samen spelen kan altijd.  

Fijne extra’s
Het boek zit vol verborgen extraatjes waardoor het geschikt is als doe-boek voor alle kinderen op allerlei momenten. Veel tekeningen zijn voorzien van sierlijke lijnen waarmee beweging wordt aangegeven. Met de vingers de lijnen volgen is leuk en tegelijkertijd een goede motorische oefening. Een fijne toevoeging zijn tekeningen waarop letters of cijfers staan, waarmee een oefenmomentje kan worden ingebouwd: wie herkent deze tekens al?

Een ander extraatje is de aanwezigheid van twee miertjes op bijna elke spread. Dit biedt een leuk zoekspelletje. Op twee spreads staan ze niet, wat als voordeel biedt dat kinderen dus echt goed moet kijken of ze de mieren zien. Er zijn ook andere dieren die meerdere keren voorkomen op de prenten. Ook daarmee kan flink geoefend worden met beter kijken en zoeken. Hier is alles anders is een breed inzetbaar boek dat in veel gezinnen en klassen met plezier bekeken en besproken kan worden.

Illustraties: Connie Snoek

Hier is alles anders
Verschenen bij: Clavis
ISBN: 978944851335
32 pagina’s
Prijs: €17.95
Verschenen: 2023