Skip to content
Alle wensen van de wereld

Glasheldere gedichten

Poëzie heeft de naam moeilijk te zijn. Met haar bekroonde bundel Alle wensen van de wereld laat Rian Visser zien dat het tegendeel heel goed waar kan zijn. Dat doet ze meteen in het openingsgedicht Half. We komen elkaar / halverwege / tegen luidt de eerste zin. Vervolgens beschrijft de dichter hoe een handdruk, een knipoog en een glimlach pas echt waarde hebben als we ze met een ander kunnen delen.

We geven elkaar
een halve handdruk:
jij de hand en ik de druk.
Een halve knipoog:
jij de knip en ik het oog.
Een halve glimlach:
jij de glim en ik de lach.

Geheid een mooi gesprek
Deze wellicht eenvoudige taalvondst maakt dat de boodschap voor kinderen glashelder is. Lees het gedicht maar eens voor, thuis of in de klas. Geheid dat er een mooi gesprek ontstaat waaruit blijkt dat kinderen een gedicht als dat van Visser prima kunnen duiden. Ze krijgen echt wel mee wat de dichter misschien wel zegt, namelijk dat mensen elkaar nodig hebben. Om plezier te hebben bijvoorbeeld. Of om er samen een betere wereld van te maken.

Heus ook poëtisch
Misschien schrijft Visser niet altijd de meest poëtische zinnen, maar ze doet wel wat je wil dat jeugdpoëzie doet: toegankelijk zijn voor kinderen. En laat er geen misverstand over bestaan, andere gedichten bewijzen dat haar pen heus ook poëtisch is. Neem Hoop. Alle tranen van de wereld / vloeien naar de zee. / Alle wensen van de wereld / drijven in een bootje mee. En Zandloper: Op mijn hand / een hoopje zand. / Elke korrel is een dag. (..) Wanneer ik langzaam / mijn vingers spreid, / verdwijnt er plotseling / een eeuwigheid.

Kleurrijk
De illustraties van Janneke Ipenburg maken er ook visueel een fijn boek van. Ze zijn in alle opzichten kleurrijk en vertellen nog wat meer. Zoals de illustratie bij het gedicht Mezelf van een meisje op de rand van het bed van iemand die zich onder het dekbed lijkt te verstoppen. Ze wenst dat ze het verdriet van de ander over kan nemen. Is het haar moeder of een grote zus die misschien wel met een depressie worstelt? Opnieuw voer voor gesprekken. Want hoe voel jij je als je ziet dat een ander verdrietig is? Wordt het verdriet dan vanzelf al een beetje van jou? Of kun je dat heel goed bij jezelf weghouden? Wat kun je voor een ander betekenen als die verdrietig is?

Gouden Poëziemedaille
Met Alle wensen van de wereld won Visser in Vlaanderen de Gouden Poëziemedaille (2022) en twee Poëziesterren. Ook viel haar een Zilveren Griffel (2022) ten deel. Die waardering is een opsteker voor zowel de dichter als de Nederlandse jeugdpoëzie. Er verschijnen namelijk maar af en toe bundels van individuele dichters, terwijl de jeugdpoëzie van dit moment wel degelijk veel moois te bieden heeft. Het is te hopen dat daar nog eens verandering in komt, dat uitgevers het vaker durven om dichtbundels uit te brengen, als het tastbare bewijs dat poëzie heel zo moeilijk niet hoeft te zijn om er van te kunnen genieten.

Alle wensen van de wereld
Verschenen bij: Uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025882259
48 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: oktober, 2021