Skip to content

Achtergrond

Binnen de redactie van Literair Nederland leefde al een aantal jaar de stille wens om ook aandacht te besteden aan kinder- en jeugdliteratuur. Het twintigjarige bestaan van Literair Nederland in december 2022 was aanleiding om daarmee te starten. Op diezelfde datum is Jong Literair Nederland online gegaan.

Jong Literair Nederland is vanuit de schoot van Literair Nederland een prachtige en logische vervolgstap en we zijn blij dat we die gezet hebben. Huub Bartman, een van de recensenten van Literair Nederland heeft daar in november 2021 een voorschot op genomen met zijn recensie over Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf. Die wens en die recensie, in combinatie met het contact dat wij ooit als redacteuren van Literair Nederland hadden en onverwachts hernieuwden, ligt ten grondslag aan de website die u nu bezoekt.

Het belang van plezier
Er zijn veel onderzoeken die aangeven hoe belangrijk lezen voor kinderen is. Het draagt bij aan het taalgevoel, aan het begrip van tekst en het vergroot het empathisch vermogen van kinderen. Maar vooral het plezier in lezen vinden we belangrijk. Wij hebben, elk op onze eigen manier, heel veel plezier beleefd aan de kinderboeken uit onze jeugd. Lezen zoals wij als kind lazen, verdrinken in een boek en de wereld om je heen vergeten, dat gunnen we ieder kind. Onze overtuiging is dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met genieten van lezen en zo de kans krijgt een levenslange liefde voor lezen op te bouwen.

Enthousiaste recensenten
Dat we hierin niet de enigen zijn hebben we gemerkt aan de enthousiaste reacties op ons initiatief. Binnen een paar maanden hadden we een groep recensenten opgebouwd, elk met hun eigen interessen en expertise, met wie we liefde en enthousiasme voor kinderboeken delen.

Een van hen, Marjet Maks, schreef de eerste column met als titel ‘Een leven lang liefde voor lezen’. Een mooier motto voor Jong Literair Nederland hadden we zelf niet kunnen bedenken. In het kader daarvan verwijzen we hier graag naar de bijdrage van Menno Hartman, oprichter van Literair Nederland in 2002 waarin hij aangeeft dat goede literatuur grenzen kan doorbreken, ook leeftijdsgrenzen.

Inhoud
Met Jong Literair Nederland (JLN) willen we een recensieplatform creëren waar alles draait om goede kinder- en jeugdboeken. Onze aandacht gaat uit naar (voorlees)boeken, fictie en non-fictie, poëzie, sprookjes, graphic novels en prentenboeken. Daarmee richten we ons op kinderen vanaf 4 jaar tot en met de young adult lezers.

Primair publiceren we op Jong Literair Nederland boekbesprekingen, maar er is op termijn ook plaats voor interviews met schrijvers, dichters, vertalers en illustratoren. En wie weet zullen we in een later stadium ook de kartonboekjes voor kinderen van 0 tot 4 jaar oppakken.

In de rubriek Jonge Oogst besteden we aandacht aan boeken die net verschenen zijn en die we om wat voor reden dan ook onder de aandacht willen brengen, al dan niet later gevolgd door een recensie.
Columns, nieuwsberichten en informatie over prijzen en evenementen zullen op termijn van Jong Literair Nederland een actueel en gevarieerd medium maken.

Alle medewerkers aan Literair Nederland en Jong Literair Nederland doen dit vrijwillig. Wilt u ook meewerken aan een van deze boeiende sites? Mail ons dan: redactie@literairnederland.nl, mohana@literairnederland.nl of carolien@jong.literairnederland.nl.

Wilt u financieel bijdragen, altijd noodzakelijk, dat kan ook. Dank!

Carolien Lohmeijer en Mohana van den Kroonenberg