Skip to content

Jonge Oogst – week 22

De helft van mij

De helft van mij van Nadine Swagerman is het eerste boek in de nieuwe inclusieve Kluitmanserie ‘JIJ DOET ERTOE’, waarin fictie en non-fictieboeken zullen verschijnen over belangrijke maatschappelijke en sociale thema’s.

De helft van mij gaat over Sara, een puber met wie alles oké lijkt. Dit is de schijn die ze -ook voor haarzelf- ophoudt. Deze schijn bedriegt: Sara haar moeder is overleden en hoewel ze zichzelf groot probeert te houden, is ze in feite een vat vol vragen en verdriet. Het gemis is groot en ze voelt zich alleen en onbegrepen. Gelukkig kan ze bij haar vriendin Jen terecht, maar dat ze vervolgens meer voor Jen voelt dan ‘gewone’ vriendschap, maakt het er voor Sara niet bepaald gemakkelijker op.

De helft van mij is een jeugdroman over omgaan met al deze verwarrende gevoelens en over ontdekken wie je bent en waar je vandaan komt. Kluitman wil met deze serie boeken op de markt brengen waarin jongeren zich herkennen, waarin ze kunnen meeleven met anderen en waardoor ze begrip ontwikkelen voor elkaar. Bij de ‘Jij doet ertoe’-boeken verschijnen lesbrieven voor het onderwijs.

Schrijfsters Nadine Swagerman won in 2019 de Jonge Jury debuutprijs met haar boek Eén waarheid. De helft van mij is haar vijfde jeugdroman.

9789020652611
De helft van mij
Verschenen bij: Kluitman
ISBN: 9789020652611
300 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 15 mei 2024
Leeftijdscategorie: YA

De ramp van Tsjernobyl

De Amerikaanse schrijver Andy Marino heeft met De ramp van Tsjernobyl een nieuwe titel uitgebracht in de Escape-serie. Marino heeft meerdere geëngageerde, historische jeugdboeken geschreven, zoals Escape from East Berlin, Escape from Stalingrad en een serie over The plot to kill Hitler. De ramp van Tsjernobyl is vertaald door Sandra Hessels.

Op 26 april 1986 om 01:18 liggen Alina en haar broertje Lev rustig te slapen in Pripjat, een van de nucleaire steden van de Sovjet-Unie. Vijf minuten later ontploft reactor nummer 4 en is de kernramp van Tsjernobyl een feit. Het is de grootste kernramp ooit, die vele levens heeft gekost en die de levens van Alina en Lev en van hun familie, vrienden en dorpsgenoten voorgoed verandert. De zestienjarige neef Joeri werkt als schoonmaker in de centrale, de vader van Alina’s beste vriendin Sofiya als ingenieur.

Het verhaal wordt beschreven vanuit de perspectieven van Alina, Lev, Joeri en Sofia’s vader. Hun angsten, onmacht en ongeloof maken het verhaal spannend. Schokkend en interessant is de rol van de Sovjetregering die de gebeurtenissen wil verzwijgen en de bevolking niet bepaald beschermt

81+YvWgXY-L._SY385_
De ramp van Tsjernobyl
Verschenen bij: Kluitman
ISBN: 9789020628210
256 pagina’s
Prijs: €16.99
Vertaling door: Sandra Hessels
Verschenen: 15 april 2024
LeeftijdscategorieYA

Maar een meisje

In de recente geschiedenis van Nederland kon je maar beter niet als meisje opgroeien in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw, is te lezen in Maar een meisje van Gemma Geurts. Hoofdpersoon Charlotte wil graag studeren, maar dat mag niet. Ze mag überhaupt niet zelf kiezen wat ze wil of hoe ze wil zijn. Ze moet een net meisje zijn en helpen in het huishouden. Jongensachtig gedrag en doorleren is voor meisjes niet weggelegd.

Kansenongelijkheid, vaste rolpatronen en onderdrukkend geloof bepalen Charlottes leven. Ze strijdt een eenzame strijd die haar zelfbeeld en zelfvertrouwen geen goed doet. Helaas is deze strijd nog altijd lang niet gestreden. De roman kan voor jonge lezers van nu leerzaam zijn over toen, maar ook voor het nu, waarin nog veel jongeren strijden tegen ongelijkheid, ongelijke kansen en onderdrukking.

De schrijfster spreekt in deze roman uit ervaring. Met haar is het goed gekomen.

9789044848885_1
Maar een meisje
Verschenen bij: Clavis
ISBN: 9789044848885
408 pagina’s
Prijs: €24.95
Verschenen: mei 2023
Leeftijdscategorie: YA